Leitrim House 1

New light filled home set on a greenfield site, designed for family with young children. The site has stunning views south towards mountains and beautiful views in all other directions over bog and pastoral landscape.

The house has been designed to capture the sun throughout the day. All bedrooms enjoy east light directly or indirectly. The main living areas benefit from east, south and west light as well as stunning views. The house has high ceilings to enhance the sense of lightness and space.

The house brings the landscape inside, an ever evolving wildlife documentary.  Large south facing curved floor to ceiling glazed windows open up the panoramic views. It allows for the shifting needs of the family, a large space for family gatherings yet cosy enough for sitting quietly with a good book.

Base in stone, a rugged natural material which  reduces the visual massing and ties the building to the landscape

The zinc clad entrance “tower” mimics the rugged angular of the mountain, it grounds the house and acts as a counter balance to the horizontal aspect of the house. The curved glazed south facing wall captures views across rural landscape.

The house has a geo thermal heating system and passive solar heat gain due to site orientation and design. It has been set up for future rainwater collection. Locally sourced labour and materials have been used where possible. High level roof lights to enhance natural ventilation and passive summer cooling.

The garden is mostly natural with large lawns surrounded by rushy meadows, native trees and wildflowers. The house is integrated into the landscape by bringing planted beds up to the house. Earth embankments reduce the visual bulk of the house. Native hedging of hawthorn, holly, willow has been kept and supplemented with alder, white thorn, beech, oak, ash. Small pond has been created which teems with wildlife –  frogs, dragonflies, beetles and the dog. It is also used as watering hole by the chickens and an otter. An area has been set aside for raised vegetable beds and a herb bed near the kitchen.